Weer plezier door stage bij peuteropvang Heerlen

Haar moeder wist al dat Lieke Broekmans (22) iets met kinderen zou gaan doen. Lieke is de jongste van vijf kinderen en was al op haar twaalfde tante en altijd aan het spelen met neefjes en nichtjes. “Als iemand toen ik nog een kind was aan mij vroeg wat ik worden wilde, zei ik altijd ‘mama’, lacht Lieke.

Ze werd pedagogisch medewerker, maar deed eerst de opleiding medewerker maatschappelijke zorg. “Omdat ik erg geïnteresseerd ben in gedragsproblemen en hoe daarmee om te gaan,” vertelt Lieke, “maar omdat ik per se met kinderen wilde werken, ben ik daarna sociaalpedagogisch werk gaan doen.”

Door een wat vervelende stage wilde Lieke eigenlijk een tussenjaar nemen. Haar vader stak daar een stokje voor. “Mijn vader vindt het heel belangrijk dat zijn kinderen zelfstandig kunnen zijn. Daar hoort je opleiding afmaken bij. Ik ben doorgegaan met de opleiding en kwam voor de nieuwe stage bij Klein Duimpje van peuteropvang Heerlen terecht. Daar kreeg ik weer heel veel plezier in mijn werk. Ben mijn vader nog altijd dankbaar. Het heeft me ook deze fijne baan bij POVH opgeleverd. Op maandag kreeg ik mijn diploma en op dinsdag stond ik al tussen de peuters van de Speelbal. Ik heb het ontzettend naar mijn zin.”

Lieke’s hart ligt bij de nul tot en met vierjarigen. “En vooral peuters zijn geweldig. Ik vind het heel leuk om met ze te praten, om ze iets te leren en om samen mooie dingen te maken. Peuters zijn nog zo onwetend, ze zijn schattig en hebben zo’n grote fantasie. Soms zegt een peuter iets en dan denk ik, hoe kom je erop. Respect en communiceren vind ik heel belangrijk. Ik wil dat de peuters zich veilig, welkom en gehoord voelen, dat ze met plezier naar de peuteropvang gaan, net zoals ik met plezier naar mijn werk ga. En dat ze met een goed gevoel weer naar huis gaan. Ik houd zelf erg van structuur, maar als ik in de peuteropvang ben, ben ik dat helemaal vergeten. Op dat moment is het mijn enige doel om samen met de peuters een leuke dag te hebben, ook al gaat alles dan soms anders dan gepland.”

In haar vrije tijd gaat Lieke eropuit met vriendinnen, maar is ze vooral graag samen met haar familie. “Ook kook ik graag met mijn moeder. Mijn moeder is Italiaans, ze komt van Sardinië. We maken zelf pasta, veel werk, maar erg leuk om te doen. Mijn moeder heeft een heel schrift volgeschreven met recepten. Laatst zei ze: ‘Dat mag jij hebben, als ik er niet meer ben’. Maar dat dat nog maar heel lang mag duren.”

 

 

 

 

 

 

Reageren is niet mogelijk