Zelf proberen maakt zelfverzekerder

Angela Spiga gooide het roer om, stopte met haar werk als gastouder en met het geven van yoga- en (buik)danslessen. In januari solliciteerde ze bij Peuteropvang Heerlen en werd aangenomen. De lockdown stelde haar geduld op de proef. Begin maart kon ze eindelijk aan de slag. “Die periode thuis was heel vreemd. Aan de andere kant was het wel fijn dat ik mijn dochter van vier die net naar school ging op kon vangen.”

We ontmoeten Angela in haar Heerlense woning. Terwijl mama over haar werk vertelt, mogen haar dochter en zoontje met papa naar een filmpje kijken. Engelstalig, want ze worden tweetalig opgevoed.  Papa komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De jongste valt op de arm in slaap. De oudste zingt alle liedjes mee en gluurt zo af en toe naar haar mama, de kersverse peuterjuf. Maar wel één met ervaring!

Angela: “Ik deed een paar maanden de pabo en stond tijdens de stage voor de klas. Ook werkte ik jaren als gastouder en zette ik samen met anderen een bso op voor kinderen van de Catharinaschool, school voor speciaal onderwijs.”

Angela stopte op de pabo, maar rondde niet veel later Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) af. Jaren werkte ze in de kinderopvang en als gastouder. Omdat daar de nadruk ligt op de verzorging en Angela’s hart naar de ontwikkeling van kinderen uitgaat, solliciteerde ze op de vacature van pedagogisch medewerker bij POVH. “Kinderen zijn spontaan en eerlijk. Ze zeggen wat er in hen opkomt. Ook vragen ze zich dingen af, zaken waar ik nog nooit over heb nagedacht. Laatst vroeg een kindje waarom er geen warm water was bij de wc’tjes van de peuters. Dat moest dan maar eens gemaakt worden. Zo eenvoudig is het vaak voor peuters en daarom ben ik graag bij ze in de buurt.”

Een rustige juf, noemt Angela noemt zichzelf. “Speels,” doet haar echtgenoot vanaf de bank een duit in het zakje. En dat beaamt Angela lachend. “Ook knutsel ik graag, maar ik vind het ook heerlijk om samen met de peuters een boekje te lezen. Het allerbelangrijkst vind ik dat peuters zich veilig voelen, want alleen dan kunnen ze zich optimaal ontwikkelen. Ook stimuleer ik kinderen om dingen zelf te proberen, zoals de schoenen aandoen. Gaat er eens iets fout of lukt het niet, niet erg, maar dan heb je het wel geprobeerd. Dat maakt peuters minder angstig en zelfverzekerder.”

Nu ze nieuw werk heeft en daarin haar draai vindt, verheugt Angela zich ook weer om een nieuwe hobby op te pakken. “Ik zal zeker weer gaan dansen, maar nu misschien eens iets heel anders. Voorheen plande ik mijn toekomst. Tegenwoordig durf ik te denken ‘laat het eens gaan’. Ik laat alles op me afkomen en ik leer ontzettend veel.”

Reageren is niet mogelijk