Zoete aardappel: wel én geen groente

In de ochtend het avondeten klaarmaken. Dat deed VVE-coach Wanda voor deze rubriek. Wat er op het menu staat? Zoete aardappel, broccoli en gehakt. En dat in een ovenschotel met kookroom en geraspte kaas. Loopt het water je al in de mond? Ons wel. Kortom, de groe(n)te van de juf!

Terwijl zoontje Eden (1) in zijn eigen speelkeukentje een kaasje dipt, hond Does wacht op wat kruimels, gaat mama Wanda aan de slag met de potten en pannen. Ze bakt het gehakt rul, kookt de zoete aardappel en broccoli en mengt de kookroom alvast met de geraspte kaas. “Dat kan straks heerlijk zo over de ovenschotel. Normaal staat mijn vriend in de keuken en kan ik lekker aanschuiven. Maar voor deze rubriek sta ik graag achter het fornuis. Of zoete aardappel eigenlijk een groente is?” vraagt ze zich af.
Dat zochten we op. En wat blijkt? Het antwoord op die vraag hangt af van het land waarin je je bevindt. In Nederland vallen aardappelen en ook de zoete aardappel niet onder groente. Maar in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en België wel. Dus voor deze keer scharen we ons onder de zuider- en oosterburen. Ook Wanda’s oma, van Duitse afkomst, zal het groente hebben genoemd. “Mijn oma kookte altijd heel uitgebreid. Zeker twee verschillende soorten groentes bij de warme maaltijd, die ’s middags werd opgediend. Mijn moeder heeft dat wel van haar moeder overgenomen, zij kookt ook altijd heel uitgebreid.”
Wanda’s vriend heeft Poolse roots. “Zijn oma heeft tot haar 92ste gekookt voor haar vier kleinzoons. Ook daar stond de warme maaltijd tussen de middag op tafel.”
Dat gaat vandaag niet gebeuren; Wanda, Eden en dochter Halina (5) nemen tussen de middag een boterham. Maar de ovenschotel voor vanavond is al klaar, alleen nog even in de oven. “Daar gaan we met z’n vieren heerlijk van smullen!”

Wat je nodig hebt:

4 zoete aardappels
een stronk broccoli
300 gram gehakt (Kan ook met vegan gehakt)
flesje kookroom
zakje geraspte kaas

Hoe je het maakt:

Schil de aardappelen en kook ze bijna gaar. Schep de aardappelen uit de pan en kook de broccoli in hetzelfde water, zo’n drie minuten.
Bak het gehakt rul, bestrooi het met wat kerrie en peper.
Stamp de aardappelen grof en bedek daarmee de ovenschaal. Doe het gehakt erover en uiteindelijk ook de broccoli. Schenk de room met geraspte kaas (meng dit in een kom of beker) over de schotel. Een half uur op 200 graden in de oven en smullen maar!

Reageren is niet mogelijk