Zorgen om een peuter? Trek tijdig aan de bel!

Leidsters signaleren al heel regelmatig. Toch blijkt dat er nog vaak te lang wordt gewacht met daadwerkelijk actie te ondernemen. Bestuurder-manager Annie Slabbers en expertisepoolbegeleidster Innovo Debbie Alzer benadrukken het nog eens: “Trek tijdig aan de bel, informeer ouders en schakel bij twijfel op tijd hulp in. Want als je te lang twijfelt en wacht, duurt het ook langer en is het soms zelfs te laat om iets te regelen voor een kind.”

Alle leidsters hebben voldoende kunde en vaardigheden om te observeren en om de verschillen bij kinderen te zien, weten Annie en Debbie. “Wat maakt het dan toch nog zo moeilijk om te handelen? Is het verlegenheid, vinden leidsters het lastig om ouders aan te spreken, durven ze misschien niet te adviseren? ‘Ik weet niet hoe ouders gaan reageren’, is een veelgehoorde uitspraak. Denk aan die pot NIVEA, Niet Invullen Voor Een Ander. Ga het gesprek aan, nodig ouders uit, biedt ze een kop koffie aan, leg eerst uit wat er allemaal goed gaat en zeg dan ‘hier maken we ons zorgen over, herkennen jullie dat? En zie je dat een ouder er moeite mee heeft, benoem dat in het gesprek. Ik zie dat u schrikt; ik zie dat u het niet leuk vindt om dit te horen. Maar vaker nog zijn ouders opgelucht dat zij niet de enige zijn die zien dat er iets aan de hand is met hun kindje. Leidsters staan het dichtst bij de ouders, ouders vertrouwen hun peuter aan de leidsters toe. Het is daarom het meest logisch dat diezelfde leidster kenbaar maakt dat zij zich ergens zorgen over maakt. Toon begrip, want de enige reden dat je het probleem aankaart, is dat je het beste met de peuter en zijn ouders voorhebt en dat je wil dat de peuter zich op de juiste plek op de juiste manier kan ontwikkelen.”
Wacht niet met melden tot een kind bijna naar de basisschool gaat, want dan is het te laat. Meestal klopt je onderbuikgevoel. Neem direct actie na het signaleren van een probleem, is het dringende advies van Annie en Debbie. “Overleg en spar met collega’s, ga met ouders om de tafel zitten en schakel de JGZ in. Kortom, zie je iets, bespreek het meteen! En zijn er vragen, stel ze ons. Als we mee kunnen denken of kijken, maar ook als er scholing nodig is, handvatten om een gesprek te voeren, geef aan wat je nodig hebt. Soms vragen leidsters ons mee te kijken en kunnen we niet meteen komen. Ga niet zitten wachten, maar zet stappen, nodig de ouders al uit en schakel de intern begeleider van de basisschool in. Hoe sneller er actie wordt ondernomen, hoe sneller de peuter geholpen kan worden!”

Voor de zorgvragen is een apart e-mailadres ingesteld: zorg@povh.nl.

Reageren is niet mogelijk