‘Zorgzaamheid zit in mijn genen’

Haar moeder werkte als gastouder met kinderen. En al jong wist Marina Roufs (35) dat ze dat ook wilde. “Ieder kind is uniek en een dag met kinderen is nooit hetzelfde. Dat maakt het zo leuk.”

Ze was een jaar of dertien toen Marina in contact met een meervoudig gehandicapt meisje. “Ze woonde bij mij in de straat en ik speelde regelmatig met haar. Later kwam ze vaak bij me logeren, om de ouders te ontlasten. Dat zorgzame zat er gewoon al in.”

Via Timing kwam Marina bij peuteropvang Heerlen terecht. Ondertussen werkt ze alweer ruim een jaar in de Paddestoel. “Ik heb SPW gedaan en alle cursussen gevolgd, onder andere VVE en kinder-EHBO. Ik wilde juf worden, hoe dan ook en geen cursus is me te veel.”

Marina werkte jaren in een antroposofische peuterspeelzaal in Maastricht. “Daar was veel aandacht voor het contact van het kind met zichzelf, de omgeving en de mensen om zich heen. Ook heb ik nog als gastouder gewerkt. Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik daarmee gestopt. Ik heb twee zoons nu. Toen de jongste naar de basisschool ging, ging ik weer aan het werk. Wat zij ervan vinden dat hun moeder juf is? Ze vinden het geweldig. Ze zijn zelf ook heel zorgzaam. Dat zit in de genen.”

Een dag in de peuteropvang is niet te voorspellen, weet Marina. “Ik geniet iedere keer weer van de interactie met de kinderen, hun blije gezichtjes, de gezelligheid. Je ziet ze twee jaar, ze groeien van verlegen 2-jarigen uit tot een kindje dat klaar is voor de basisschool. Bij ieder kind verloopt die ontwikkeling anders en als juf mag je daaraan bijdragen. We hadden eens een kindje in de groepje dat niet in de hoeken speelde. Ik heb er veel tijd in gestoken om haar over die drempel heen te helpen. Heerlijk vind ik dat, om kinderen uit te dagen en ze te helpen in die ontwikkeling. Ieder kind is anders en dat is mooi om te zien. Ieder kind is welkom bij mij.”

Veel tijd voor hobby’s blijft er met haar baan en drukke gezin niet over. “Maar als ik iets kan ondernemen is dat op stap gaan met mijn moeder. Verder wandel en fiets ik vaak met het gezin.”

Of ze op haar plek zit bij Peuteropvang Heerlen? Daar hoeft Marina niet lang over na te denken. “We hebben een sterk team, de interactie met ouders vind ik fijn en heb je eens een mindere dag, dan maken de gezichtjes en knuffels van de kinderen me weer vrolijk. Het papierwerk is niet altijd even leuk, maar het geeft je wel een beter inzicht in de levens en ontwikkeling van de peuters. Het is nooit een straf om naar mijn werk te gaan. Sterker nog, ik denk dat mijn wérk mijn hobby is!”

 

 

 

 

Reageren is niet mogelijk